Wat is trail running?


Algemeen mogen we stellen dat het gaat over het belopen van paden op het platteland, in de bergen of een bosrijke omgeving. Als je dus in Vlaanderen of Nederland over een bos- of duinpad holt dan ben je aan het ‘trail lopen’. Is dat geen goed nieuws? Sommigen gaan echter een stap verder door te stellen dat twee andere typische kenmerken de hoogteverschillen en vrij lange afstanden zijn. Je merkt waarschijnlijk dat je hierover makkelijk een boompje kan opzetten… en dat gebeurt al wel eens, de avond voor een wedstrijd, of tijdens het gezellig samenzijn na een wedstrijd, wanneer het bier rijkelijk vloeit.

Eén eigenschap lijkt mij evident: een minimum aan verharde wegen. Algemeen wordt aangenomen dat 80 tot 90% van het totaal aantal kilometers over onverharde wegen moet lopen. Dat is evident in de Alpen, iets minder evident in Vlaanderen bijvoorbeeld waar natuurgebieden kleine speldekoppen zijn in een overaanbod aan woonwijken. Zelfs de ‘Trage Wegen’ die deze gebieden aan mekaar binden, staan onder druk. Je zal dan ook niet gauw een ultraloop van 100 mijl vinden in de omgeving van Leuven.

 

Definitie van trail running volgens ITRA

Trail-running is a pedestrian race open to all, in a natural environment (mountain, desert, forest, plain…) with minimal possible paved or asphalt road (which should not exceed 20% of the total course).

The terrain can vary (dirt road, forest trail, single track…) and the route must be properly marked.

The race is ideally – but not necessarily – in self-sufficiency or semi self-sufficiency and is held in the respect for sporting ethics, loyalty, solidarity and the environment.

Classification of Trail running races

Under 42 km
Trail

Above 42 km:
Trail Ultra Medium (M): 42 km to 69 km
Trail Ultra Long (L): 70 km to 99 km
Trail Ultra XLong (XL): 100 km and more

Ter info: ITRA staat voor International TrailRunning Association. Elke sport die booming is, richt vroeg of laat een overkoepelend systeem op. Daar gaat men zich dan bezig houden met richtlijnen, puntensystemen, topsporters, waardes en principes. Zij hebben uiteraard meerdere objectieven die allemaal goed bedoeld zijn.
De meeste objectieven zijn echter nodig om de (onwetende) massa in goede banen te leiden. Ze zijn nodig om die massa een degelijke organisatie aan te bieden, maar ook om er op te duiden dat ze door een kwetsbare natuur lopen.