Als (ultra)trailer ken je ze wel, de lijsten met verplicht materiaal. Alle dingen die je bij moet hebben in je rugzak en waarop je ten alle tijde kan gecontroleerd worden. Je kan voor of tegen die verplichtingen zijn. Persoonlijk vind ik dat sommige dingen te ver gaan. De paklijst van de UTMB breidt steeds maar uit. Vooral het verplichte gewicht verbaast mij al wel eens. Zo staat het volgende in de lijst van verplicht materiaal voor UTMB, TDS en CCC:utmb

“Additional warm midlayer top: One single midlayer long sleeve top for warmth (cotton excluded) with a minimum weight of 180g (Men, size M) 
OR a two piece clothing combination of a long sleeve baselayer/midlayer for warmth (cotton excluded) with a minimum weight of 110g (Men, size M) and a windproof jacket** with DWR (Durable Water Repellent) protection”

Het is uiteraard een feit dat ik het warmer ga hebben met al dat gewicht op mijn rug maar waarom dat nu precies 180g moet wegen… Ik investeer al jaren in lichtgewicht materiaal en ga ik daar dan nu op afgerekend worden? Ik heb een regenjasje van Raidlight, de Top Ultralight. Bij de controle voor de OCC stelde men vragen bij de kwaliteit van het jasje. Vooral het gewicht werd in vraag gesteld. Gelukkig ken ik iets van Schmerbers en lasnaden en na dik 5 minuten werd het dan toch goedgekeurd. Vreemd voor een product van franse bodem dat zich specialiseert in trail materiaal. Ik liep de OCC trouwens niet uit wegens de warmte…

Ik stel me soms vragen bij al die controles. In Verbier vroeg men om 3 bepaalde items te laten zien maar zonder verder nazicht. In Chamonix zag ik aan de Centre Sportif een rij mensen aanschuiven… je zal er maar in staan, in de verschroeiende hitte, dikke opgezwollen benen en voeten krijgen en daags nadien aan de start staan. In België heb je trouwens niks controle. Bij de La Bouillonnante, toch geen kattenpis onder de trails op belgische bodem, wordt niks gevraagd of geëist. Ja, ik weet het, je gaat geen bergen aanvallen à la Mont-Blanc en de vergelijking is niet makkelijk maar gaat het alleen daar over? Als je niet OK bent, leeg bent, je ziek voelt dan raak je zelfs op een pad in het midden van een Fries veld onderkoelt. Dan heb je ook nood aan een degelijk regenjasje en dan kan een nooddeken zeker soelaas brengen. Maar niks daarvan in onze Nederlanden. Rivier in en aan de andere kant met zeiknatte voeten er uit en doorgaan. Uren ploeteren in de modder, steile helling op en af, kilometers over en onder boomstammen klauteren en als toetje via ladders en touwen naar beneden. Dit zijn nog wedstrijden voor echte dames en heren.

 

Mijn persoonlijk lijstje: klik hier.

Hoe je alles in je rugzak kan proppen: klik hier.