QUINOA… HET SUPERGRAAN!

Scott Jurek, een fervent vegetariër, schrijft er over in zijn boek ‘Eet&Ren’. Deze graansoort wint de laatste tijd fel aan belangstelling, vooral bij mensen die een aanvulling zoeken voor eiwitten en voedingsvezels. Bron onderstaand artikel: CM.

Oorsprongquinoa

Quinoa is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant. De Inca’s verbouwden ze al vijfduizend jaar geleden in het Andesgebergte. Ze gebruikten de quinoa-zaden om te koken. De naam betekent moedergraan of supergraan. Vandaag krijgt quinoa de stempel van superfood. Maar klopt dat ook?

Bron van eiwitten?

Eiwitten zijn goed voor de gezondheid en kunnen ook helpen om op gewicht te blijven. Ze verzadigen namelijk goed en de inname van voldoende eiwitten houden het spierweefsel in stand.

Quinoa bevat 16 procent eiwit. Dat is vrijwel dubbel zoveel als bijvoorbeeld tarwe en zilvervliesrijst. De eiwitsamenstelling is van zeer hoge kwaliteit, bijna zo compleet als die van vlees of ei.

In onze westerse samenleving krijgen we echter meer eiwitten binnen dan we nodig hebben. Je hoeft dus geen quinoa te eten voor de extra eiwitten. Zie het eerder als een alternatief voor mensen die minder of geen vlees eten. Maar ook peulvruchten en soja zijn in dit geval goede alternatieven. Zij bevatten namelijk 45 procent hoogwaardig eiwit.

Veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen?

Voedingsvezels bevorderen een goede spijsvertering en darmwerking. Daarnaast zorgen ze voor een verzadigd gevoel wat ten goede komt aan een gezond gewicht.

Quinoa bevat meer voedingvezels dan rijst, pasta of aardappelen. Dit betekent niet dat quinoa de beste bron van vezels is. Zo ligt het vezelgehalte in bijvoorbeeld volkorenbrood en havermout nog hoger.

Vergeleken met andere granen is quinoa ook rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B. Dat is goed nieuws. Maar eigenlijk hebben we van de meeste mineralen zo weinig nodig dat we niet speciaal quinoa hoeven te eten.

Glutenvrij?

Quinoa is glutenvrij. Personen met coeliakie (1 procent van onze bevolking) verdragen quinoa dus goed.

quinoa-tabboulehConclusie

Quinoa bevat veel goede eiwitten, heeft een hoog vezelgehalte, levert mineralen en vitaminen, en is glutenvrij.

Quinoa is een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli. Het dient ook uitstekend als plantaardige vleesvervanger.

Aardappelen, linzen of havermout hebben evenwel gelijkaardige gezondheidsvoordelen en zijn veel goedkoper dan quinoa.